You are currently viewing FIT WIEDZA W PRAKTYCE – MCT

FIT WIEDZA W PRAKTYCE – MCT

Od dawien dawna wmawiano nam, że składnikiem odpowiedzialnym za odkładanie się podskurnej tkanki tłuszczowej były  spożywane tłuszcze. Przez lata starano się go eliminować prubując uzyskać ładną, wysportowaną sylwetkę bez grama tłuszczu. Dzięki dynamicznie rozwijającej się nauce na temat odżywiania, dzisiaj wiemy, że to nie tłuszcze ale przede wszystkim węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym (GI ) są winowajcami.

Przypomnijmy, że tłuszcze możemy podzielić na:

– nienasycone ( jednonienasycone, wielonienasycone )- pochodzenia roślinnego a także ryb.  Poddawanie ich obróbce termicznej będzie powodowało utracenie przez nich zdrowotnych walorów wpływający na układ sercowo-naczyniowy a także powstawaniu wielu szkodliwych substancji.

Należy również zwrócić uwagę, że zbyt duż ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych będzie powodować nasilenie procesów utleniania a co za tym idzie powstawanie szkodliwych wolnych rodników.

-nasycone – pochodzenia zwierzęcego zachowujących stałą konsystencję. Przez lata uważano je za niezdrowe, jednak dzięki wiedzy jaką obecnie posiadamy wiemy, że nie jest to prawda i muszą w racjonalnych ilościach występować w naszej diecie.

Aby udowodnić  zdrowotność oraz potrzebe występowania w naszej diecie nasyconych tłuszczy, można wziąć tutaj za przykład MCT-czyli nasycone średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe.

Poza klasycznym podziałem tłuszczy na nasycone i nienasycone możemy je również podzielić ze względu na ich długość łańcucha węglowego. I tutaj możemy wyróżnić na krótko, średnio i długołańcuchowe.

Zajmę się omówieniem w szczególności  grupy średniołańcuchowej MCT. Jest ona szczególna ponieważ okazała się bardzo cennym źródłem energii. Jej wchłanianie okazało się zdecydowanie szybsze od pozostałych tłuszczy nie obciążając przy tym układu chłonnego jelit.

MCT możemy naturalnie znaleźć w oleju kokosowym oraz mleku matki.  Dzięki jego wyjątkowym właściwościom możemy znaleźć szereg zastosowań w treningu naszego ciała.

*MCT dzięki swojej budowie jest idealnym żródłem energii podczas nawet intensywnych wysiłków.

-W normalnych warunkach nasz organizm nie jest w stanie korzystać z tłuszczy z powodu zbyt dużego czasu oczekiwania na jego dostępność. Podczas ich metabolizmu potrzebna jest żółć oraz lipaza do rozkładu oraz trawienia. Natomiast rokład MCT odbywa się bez ich udziału pozwalając na ich łatwiejszy dostęp.

– Dodatkowo w odróżnieniu od pozostałych tłuszczy nie wymaga on również karnityny, która umożliwia transport kwasu tłuszczowego do pieca energetycznego jakim jest mitochondrium.

MCT stanowi również idealny składnik antykataboliczny dla naszych mięśni. W normalnych warunkach nasz organizm czerpie energie z węglowodanów zmagazynowanych w naszych mięśniach czyli z glikogenu. W momencie kiedy rezerwy glikogenu są już wyczerpane nasz organizm w pierwszej kolejności sięgnie po białka  z naszych mięśni a nie po tłuszcze, bo jak pisałem wcześniej pozyskanie energii z tłuszczy wymaga dużo czasu. Nikt nie chce tracić białek z mięśni po przecież po to trenujemy aby rozwijać jak najbardziej swoje ciało. I tutaj właśnie na pomoc przychodzi nam  MCT, które dostarcza szybko energii dla mięśni i chroni je przed rozpadem ( katabolizm )

Idealnym rozwiązaniem dla osób mających problem z przybraniem na wadze oraz chcącyc zbudować jeszcze większą masę jest wprowadzenie w diete MCT. Powodują one zwiększoną przyswajalność pożywienia, pokarm dużej przechodzi przez przewód pokarmowy  dzięki czemu następuje lepszy wychwyt składników odżywczych do naszego organizmu. Dla wielu osób prubujących przybrać na masie strawienie dużej ilości jedzenia jest niezwykle trudne, jeszcze gorsze może być nieprzyswojenie tego jedzenia dlatego tutaj na ratunek przychodzi właśnie MCT. Dodatkowo zwiększa on przyswajalność wapnia, który wpływa na prawidłowy układ kostny oraz skurcz mięśnia.

MCT dzięki swojej budowie nie jest kumulowany w formie tkanki tłuszczowej. Jest on łatwy do wykorzystania jako źródło energii  i organizm w pierwszej możliwej chwili skorzysta z jego właściwości energetycznych nie pozwalając mu na odłożenie się. Poza tym wykazuje on działanie termogeniczne, czyli nasila procesy ciepła w organiźmie zwiększając wydateg energetyczny. Dodatkowo działa jak haczyk na tkankę tłuszczową, w momencie kiedy organizm sięgnie po jego energie  łatwiej będzie mu w kolejnym etapie skorzystać  z  zapasowej tkanki tłuszczowej pozbywając się jej. Dzięki MCT możemy zarówno doprowadzić energię niezbędną na trening jak również spalać tkankę tłuszczową.

MCT jest suplementem nad którym zdecydowanie warto się zastanowić w szególności dla osób ciężko trenujących, chcących utrzymaćwysoki poziom energetyczny bądź chcących uniknąć katabolizmu mięśniowego. Oczywiści właściwości oleju MCT jest zdecydowanie więcej tak samo jak i korzyści płynących za tym. Pamiętajmy tylko, że MCT nie jest równoważne z olejem kokosowym. Znajduje się w nim o wiele więcej frakcji tłuszczy a dla osób chcących czerpać jak najwięcej korzyści z jego działania odsyłam do suplementów posiadających o wiele większe jego stężenie.

Trener Personalny IFBB, Dietetyk Sportowy, CrossFit lvl.1

Adam Racoń Kontakt tel. 696-897-870 

e-mail: adamracon.gym@onet.pl