Błonik jest substancją biologiczną wielu roślin i sprzyja pracy jelit pełniąc funkcje oczyszczającą z niestrawionych resztek pokarmu. Błonnik jest nietrawiony przez nasz organizm i możemy podzielić go na dwa rodzaje: rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Bardzo często występują razem w pożywieniu jednak zawsze dominuje jeden z nich.
Nierozpuszczalny znajdziemy w takich produktach jak produkty z pełnego ziarna, warzywa, kasze, płatki
Rozpuszcalny natomiast w takich produktach jak owoce, nasiona roślin strączkowych, owsie i jęczmieniu.
Błonnik zawdzięcza swoją wyjątkowość dzięki takim zdolnością jak zdolość do wchłaniania wody bądź zdolność do łączenia się ze związkami mineralnymi i organicznymi.
Dzienne spożywanie błonnika powinno wahać się między 20g a 50g. Niestety obecna dieta przeciętnego człowieka jest bardzo uboga w ten składnik.
Jeżeli do tej pory Twoja dieta również była uboga w błonnik należy stopniowo zwiększać jej ilości w umiarkowany sposób najlepiej zwiększać jej ilości o ok 5g co tydzien aby zaadaptować układ pokarmowy.
Najważniejsze funkacje fizjologiczne błonnika to:
*optymalne przemieszcanie mas kałowych. Błonnik przedostaje się przez przewód pokarmowy w praktycznie niezmienionym stanie nabierając jedynie wody zwiększając tym samym obiętość stolca i eliminując niestrawione resztki. Powoduje to łatwiejsze i bardziej regularne wypróżnianie organizmu.
*W naszym organiźmie bardzo łatwo gromadzą sie różnego rodzaju toksyny w szczególności u osób, które spożywają duże ilości białka. Błonnik usuwa i pozbawia właściwości trujących kwasy żółciowe, substancje barwiące oraz inne substancje.
*Rozpuszczalny błonnik tworzy coś w rodzaju żelu zmiękczającego masy kałowe. Dzięki swojej konsystencji usuwa kwasy żułciowe z jelit wpływając znacznie na obniżenie cholesterolu . Dodatkowo korzystne bakterie
w jelicie grubym mobilizują rozpuszczalny błonnik tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które po ponownym wchłonięciu docierają do wątroby i hamują syntezę cholesterolu
*Kleistość oraz lepkość rozpuszczalnego błonnika zwalnia wchłanianie węglowodanów obniżając tym samy poziom wydzielania insuliny.
*Rozpuszczany błonnik zwalnia tempo przechodzenia białka przez jelito cienkie. Sprzyja to polepszoniu procesów trawienia, wchłaniania i wykorzystania go przez organizm.
*Błonnik rozpuszczalny jest niezwykle istotny, gdyż stanowi źródło pokarmu dla bakterii obecnych w przewodzie pokarmowym.
*błonnik posiada zdolności łączenia się z hormonami steroidowymi łącznie z estrogenami i testosteronem. Ułatwia on wydalanie estrogenu oraz nadmiaru płynów.
Należy pamiętać, że błonnik powinien stanowić nieodłączną i bardzo ważną część naszego odżywiania. Aby zapewnić sobie zdrowie oraz optymalny pasaż jelitowy czyli przechodzenie pokarmu przez przewód pokarmowy i nie powinno go nigdy zabraknąć!
Trener Personalny IFBB, Dietetyk Sportowy, CrossFit lvl.1
Adam Racoń Kontakt tel. 696-897-870
e-mail: adamracon.gym@onet.pl